Fråga psykologen Fråga läkaren Fråga KBT-terapeuten Fråga relationsexperten Fråga träningsexperten

Kan magsmärtan vara gall- eller njursten?

15 sep, 2024
Kvinna sitter ner sig och grimaserar medan hon tar sig om magen
Kan smärtan i magen och ryggen vara gallsten eller njursten? "Lina" blir kallsvettig och illamående när den krampartade värken kommer och frågar läkaren Christina Lundell vad hon ska göra.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga: För någon månad sedan fick jag otroligt ont i magen. Trodde det berodde på mensen, men några veckor senare kom den krampliknande smärtan tillbaka ett par gånger. Blev kallsvettig och lite illamående. Smärtan strålar även ut mot ryggen och jag tycker inte att värktabletter hjälper särskilt mycket. Kan det vara gallsten eller njursten? Jag har inte haft någon feber eller blod i urinen, men smärtan är jobbig nog. /Lina

Magdoktorn: Så tar du hand om dina magproblemBrand logo
Magdoktorn: Så tar du hand om dina magproblem

Läkaren Christina Lundell svarar: "Kan vara gallsten"

Det låter som att du ska söka vård. När man får krampartat ont i magen, blir kallsvettig, illamående och smärttabletter inte hjälper, är det alltid en god idé att söka läkarbedömning. Enda undantaget är väl möjligen om det en timme senare visar sig vara en maginfluensa.

Annons

Din beskrivning låter mer som gallsten än som njursten, men det finns fler diagnoser man vill ta sig en funderare kring och utesluta.

Gallan tillverkas i levern och förvaras i gallblåsan mellan måltiderna. När vi äter kramar blåsan ihop sig så att gallan rinner ner i en kanal (gallgången) och ut i början av tarmen. Där blandas gallan med maten och sönderdelar fetter så att kroppen kan ta upp dem.

Vissa människor har en benägenhet att få utfällningar i gallan. Med tiden kan de där utfällningarna klumpa ihop sig i gallblåsan och stoppa upp flödet, både i gallblåsan och i gallgången ner till tarmen. Smärtan brukar kännas bak i ryggen och högt upp i buken. Illamående är vanligt. Om det är stopp i gången kan det bli inflammation. Även bukspottkörteln kan bli påverkad vilket kan bli riktigt farligt. Ibland behövs akut sjukhusinläggning och snar operation för att ta bort stoppet. Man kan också behöva dropp med smärtlindring och vätska.

Är det njursten finns det medicin som mildrar och underlättar passagen.

Om det visar sig vara gallsten utan komplikationer men du får återkommande problem kan man välja att operera bort gallblåsan i lugnt läge. Om besvären är mildare kan du välja att avstå operation och lära dig mer om vilken sorts mat och i vilken mängd som ger smärta.

Men först och främst behöver du ta reda på vad det är som orsakar din smärta.

Foto: TT/Shutterstock

Annons